Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (2023)

Tuskin olen ainoa, jonka mielestä lentokoneruoassa ei ole hurraamista. Matkustan lentokoneella varsin usein, ja moni asiakkaani kyselee minulta neuvoja matkapäivien fiksuihin eväisiin. Niinpä päätin koota yhteen parhaimmat vinkkini mukavampaan ja terveellisempään lentomatkustamiseen.

Näiden vinkkien turvin selviät pidemmästäkin lentorupeamasta, eikä mikään estä soveltamasta näitä mahdollisuuksien rajoissa myös muilla kulkupeleillä tapahtuvaan reissaamiseen.

1. Älä lähde tyhjin vatsoin matkaan

Vaikka sinulla olisi aikainen lähtö, älä jätä aamiaista väliin. Viimeistään kentälle päästyäsi olet todennäköisesti nälkäinen. Usein kuitenkaan lentokenttäaamiaiseen ei ole aikaa – tai vaikka olisi, on tarjonta pääasiassa sämpylää ja sokerijogurttia. Ei kovin hyvä startti pitkälle päivälle.

Valmista siis aamiainen jo edellisenä iltana (esim. avokado-marjasmoothie + keitetty kanamuna tai kaksi). Mikäli et aamuvarhaisella sitä halua tai ehdi syödä, ota mukaan kentälle ja syö ennen turvatarkastusta.

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (1)

2. Pakkaa lennolle evästä

Lyhyilläkin lennoilla on hyvä olla jotain hätävaraa laukussa, koska lentokoneessa tarjottavat purtavat ovat melkoista höttöä. Leipää, mehua, sipsejä, alkoholia… verensokerin saat niillä varmasti sahaamaan, mutta kylläisyyttä tai energistä oloa en takaa.

Omat eväät ovat sallittuja lennoilla, kunhan ne eivät sisällä nesteitä. Jos päiväsi on pitkä, voit pakata lennolle mukaan vaikka kokonaisen aterian (esim. kanaa ja riisiä _ilman_ kastiketta).

Pienempiä purtavavaihtoehtoja ovat esimerkiksi: kräkkerit, riisikakut, mantelit, pähkinät, siemenet, hedelmät (avokado!), tumma suklaa (väh. 80 %), keitetyt kananmunat, kuivamarjat, proteiinipatukat, kirsikkatomaatit, (napostelu)porkkanat, leikkeleet sekä proteiini- ja viherjauheet. Valinnanvaraa siis riittää, eikä 12 tunnin lennollakaan tarvitse kärvistellä nälässä, vaikka lentokoneruoka ei maistuisikaan.

HUOM: Tarkista kohdemaasi säännöt ruokien tuomisesta maahaan (monissa maissa kiellettyä!) ja tarvittaessa huolehdi, että syöt evääsi ennen laskeutumista. Rajoitukset koskevat myös ruumassa matkaavia laukkuja.

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (2)

3. Muista lusikka

Kanna mukanasi aterimia tai vähintäänkin muovilusikkaa. Se ei vie tilaa eikä paina. Tällöin voit korkata evääsi juuri silloin kuin haluat. Mikäli haluat minimoida pöpöt, on lentokoneessa hyvä syödä aterimilla myös sellaiset ruoat, jotka kotioloissa söisit sormin.

Vähintä mitä kannattaa tehdä, on pestä kädet ennen kuin upotat ne pähkinäpussiin. Jos vastustuskykysi on rempallaan, ei ole lainkaan poikkeuksellista poistua koneesta flunssatartunta tai muu pöpö mukanasi.

4. Valitse erikoisateria ennakkoon

Mannertenvälisillä lennoilla lentoyhtiöt antavat mahdollisuuden tilata ateriat oman erikoisruokavalion mukaan. Useimmilta lentoyhtiöitä löytyy vaihtoehtoja runsaasti; on kosher-ateriaa, intialaista kasviruokaa, gluteenitonta, vähäsuolaista, vähärasvaista, vegaania, merenelävää ja raakaruokaa (huom: tarkoittaa yleensä hedelmäpaloja ja porkkanaraastetta).

Laatu on erikoisannoksissa sama kuin normaaleissa annoksissa eli jos satut lukemaan tuoteselosteita, löydät sieltä salamatkustajia vaikka millä mitalla e-koodeista sokereihin, mutta tuskin kukaan lentokoneruoalta muuta odottaakaan.

HUOM: Erikoisateriat eivät maksaa ekstraa, mutta ne on tilattava ennen lentoa. Kätevimmin se käy lentoa varattaessa. Hyvä puoli erikoisruoan tilaamisessa on, että ne jaetaan aterioista ensimmäisenä heti ruokajuomien jälkeen. Isoissa koneissa ero voi olla jopa tunti siihen, kun saisit nenän eteesi ei-erikoisaterian eli tällä vältät nälkäkiukun, mikäli omat eväät ovat jääneet matkasta.

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (3)

5. Pidä minipaasto

Jos sinulla ei ole terveydellisiä syitä olla paastoamatta, niin mikä estäisi sinua olemaan syömättä lentomatkan ajan? Lentokoneessa paikallaan istuminen tekee harvan vatsalle hyvää, eikä kenenkään ruoansulatus pidä staattisesta istuma-asennosta, joten tauko syömisestä ei ole lainkaan huono idea.

Mikäli et ole kuitenkaan koskaan pätkäpaastonnut tai sinulla on matalan verensokerin kanssa haasteita, ei tätä vaihtoehtoa kannata kokeilla ilman harjoittelua.

Jos päädyt minipaastolle, varaa mukaan juotavaa sekä laadukasta suolaa ja suunnittelet, mitä syöt ennen ja jälkeen lennon, jotta et matalan verensokerin armoilla suuntaa koneen laskeuduttua suoraan tax freen karkkiosastolle.

6. Juo vettä

Lentokoneen hengitysilmassa on vähemmän happea kuin maantasalla, ja elimistöstäsi poistuu täten nestettä raskaamman hengityksen vuoksi enemmän kuin tavallisesti.

Se tarkoittaa, että sinun on hyvä jouda vettä lennon aikana säännöllisesti ja tavallista runsaammin. Hyvä nyrkkisääntö on 1-2 lasillista vettä tunnissa. Sitä seuraa toki tihentyneet vessareissut, mutta ota ne jaloitteluna vastapainoksi puuduttavalle istumiselle.

Suosittelen juomaan vettä runsaasti jo ennen lentoa – etenkin jos tiedossa on pitkät mannertenväliset lennot – sekä ottamaan vesipullon mukaan koneeseen. Juo vesipullo tyhjäksi ennen turvatarkastusta ja täytä se ennen kuin nouset lentokoneeseen.

Jos kentän hanavesi ei ole juomakelpoista, osta vesipullo esim. automaatista tai tax freestä. Tällöin sinun ei tarvitse odotella koneessa tarjoiluvaunua janon sammuttamiseksi tai mikäli lennolta ei saa maksutonta vettä, ostaa sitä suolaiseen hintaan. Mikäli taas lennolla tarjoillaan vettä, muista, että voit pyytää sitä enemmän kuin yhden lasillisen.

HUOM: Kofeiinipitoiset juomat ja alkoholi eivät sovi nesteyttäjiksi, vaan päinvastoin, ne kuivattavat elimistöä entisestään. Mikäli päädyt niintä nauttimaan, on vettä juotava sitäkin runsaammin.

Mikäli olet teen juoja, suosittelen lentokoneessa tarjoiltavan valmiiksi haudutetun mustan teen sijaan pyytämään kuumaa vettä ja pussin vihreää teetä. Kaikilla lentoyhtiöillä se ei ole mahdollista, joten helpointa on ottaa muutama pussi lempiteetäsi mukaan ja pyytää ainoastaan kuppi kuumaa vettä – sitä löytyy jokaiselta lennolta.

Voit myös nesteyttää kehoasi ruoan avulla esimerkiksi syömällä ennen pitkää lentoa veteen liotettuja chia-siemeniä. Chia-simenet imevät itseensä 9-kertaisen määrän vettä, joten ne nesteyttävät elimistösi tehokkaalla tavalla. Myös muu nestepitoinen ruoka, kuten kasvikset, smoothiet, puurot ja keitot, ovat suositeltavia ennen ja jälkeen lennon. Tällöin sinun ei tarvitse juoda vettä litratolkulla, joka sekin voi helposti mennä liioitteluksi.

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (4)

7. Nouse ylös vähintään kerran tunnissa

Valitse käytäväpaikka, jotta pääset jaloittelemaan helposti juuri silloin, kun haluat. Pitkillä lennoilla voit kävellä käytävillä, venytellä koneen takaosassa ja avata lonkkia syväkyykkyasennossa. Se ei häiritse ketään, kunhan otat kanssamatkustajat huomioon pitäen liikuntahetkesi rauhallisina.

Itse olen huono istumaan paikoillani pitkiä aikoja, joten jaloittelu koneessa sujuu luontevasti. Jos sinulla puolestaan on tapana istua paikallasi, kunnes on aivan pakko liikkua vessaan, suosittelen, että laitat itsellesi muistutuksen jaloitteluhetkestä esim. 45 min. välein. Tulet kiittämään siitä itseäsi, viimeistään kun lento on ohi.

En suosittele, että kokeilet samaa, kuin vierustoverini lennolla Kapkaupungista Lontooseen; Hän ei liikkunut yli 10 tunnin lennolla kertaakaan. Ei edes vessaan.

8. Minimoi unta häiritsevät tekijät

Pitkillä lennoilla nukkuminen kannattaa, mutta moni kokee lentokoneessa nukkumisen haastavaksi. Itsekään en ole supernukkuja lentokoneessa, mutta onneksi unen saantiin voi vaikuttaa monin tavoin.

Ota mukaan korvatulpat sekä unimaski. Itse käytän myös vastamelukuulokkeita, jotka suodattavat keskushermostoa rasittavan koneen metelin tehokkaasti. Kuulokkeita kannattaa käyttää siis myös hereillä ollessa, ja ne sopivat myös musiikin kuunteluun sekä elokuvien katseluun.

HUOM: Puheääntä vastamelukuulokkeet eivät blokkaa, joten siksi nukkuessa kannattaa käyttää (lisäksi) korvatulppia.

Niskatyyny auttaa pitämään pään asennon hyvänä, mutta jos et sellaista halua kantaa mukanasi, voit pyytää henkilökunnalta ylimääräisen tyynyn, jotta saat hyvän asennon.

Mikäli suunnitelmissasi on nukkua useita tunteja, kannattaa vedenjuontia hillitä sekä ottaa unen houkuttelemiseksi annos magnesiumia (esim. tauraatti-muotoisena. Vältä oksidia; se ei imeydy hyvin, vaan sen sijaan laittaa vatsan sekaisin).

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (5)

9. Unohda kiristävät vaatteet

Vapaa-ajan lennoilla voit valita juuri niin mukavat vaatteet, kuin haluat, mutta ei työmatkakaan tarkoita, että sinun tulisi istua epämukavissa vaatteissa montaa tuntia. Pitkille lennoille voit ottaa mukaan esim. mukavat joogatrikoot ja vaihtaa ne koneen vessassa, jolloin sinun ei tarvitse astella kentälle oloasussa. Siisteistä vaatteista suosin itse joustavia mekkoja (esim. tähän vuodenaikaan neulemekkoja), jotka eivät ala kiristää vyötäröstä pitkilläkään lennoilla.

Kannattaa myös muistaa, että lentokoneissa on usein melko viileää, joten pakkaa mukaan lämmin huivi ja/tai ekstraneule, Jaloistaan viluisille suosittelen villasukkia. Kenkien ottaminen pois lennon ajaksi on rentouttavaa, mutta mikäli jalkasi ovat hionneet kengissä koko päivän, kannattaa kengät pitää visusti jaloissa. Koneessa kun on muitakin matkustajia…

HUOM: Mikäli jalkasi väsyvät lennoilla, menevät tunnottomaksi, turpoavat tai sinulla on riski laskimotukokseen, kannattaa lennolle pakata mukaan myös lento- eli kompressiosukat.

10. Optimoi viereinen paikka vapaaksi

Mikäli matkustat economy-luokassa ja haluat parantaa mahdollisuuksiasi siihen, että viereinen istuin jää tyhjäksi, kannattaa istumapaikka varata viimeisiltä riveiltä. Varausjärjestelmä täyttää kyseiset rivit viimeisenä, eikä moni hoksaa vaihtaa järjestelmän arpomaa paikkaa check-in vaiheessa, joten todennäköisesti sinne jää eniten tilaa.

Toki koneen takaosassa on myös haittapuolia, kuten käytävälle muodostuvat vessajonot ja etuosaa huonompi ilma, mutta ainakin itse olen valmis “kärsimään” niistä, jos viereinen paikka tai koko rivi jää tyhjäksi.

HUOM: Voit myös varata paikan varatien kohdalta, jolloin jalkatilaa on normaalia enemmän. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jollain lentoyhtiöillä se maksaa ekstraa

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (6)

11. Vältä vahvoja hajusteita

Oman lentomukavuutesi lisäksi kannattaa huomioida myös kanssamatkustajien kokemus. Yleisistä käyttäytymissäännöistä tuskin tarvitsee tässä alkaa muistuttamaan, mutta yksi asia on, joka tuntuu monelta unohtuvan. Nimittäin hajusteiden käyttö (koskee kaikkia vahvoja kemikaaleja, kutenhajusteellisia hiuslakkoja).

Ymmärrän toki, että on kiva suihkaista lempihajuvettä lennolle mennessä, mutta kivaa se ei ole lähellä istuville henkilöille, etenkin jos joku heistä on hajusteille herkkä. Tällöin vierustoverin matka voi muuttua erittäin epämiellyttäväksi ja saada aikaan esim. migreeniä, pahoinvointia ja/tai mahakipuja.

Itsehän totumme käyttämiimme hajusteisiin niin, ettei suihkaisu tai pari tunnu missään. Ulkopuolisen nenään se voi kuitenkin olla liikaa etenkin lentokoneessa, jossa sama ilma pyörii tuntikausia eikä paikan vaihtamiseen ole juurikaan mahdollisuuksia.

Lopuksi voin iloksenne kertoa, että aloitin osana FOODIN Ambassador -tiimiä. Tiimiläisenä testaan Foodinin tuotteita ja annan sanani myös tuotekehitykseen. Tulossa on myös paljon muita huikeita juttuja, joista sinä pääset hyötymään. Pysy siis kuulolla sekä täällä blogissa, Facebookissa että Instagramissa!

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio (7)

Uutisen kunniaksi kokosin tähän loppuun Foodinin tuotteita, joita on kätevä pakata lennoille mukaan:

 • Mustat mulperit: Ravinteikkaita karkin korvikkeita. Sisältävät viidenneksen proteiinia.
 • Inkamarjat: Kirpeät ravinnepommit sopivat naposteluun. Sisältävät runsaasti kuituja ja proteiinia (n. 16 g / 100 g).
 • Mantelit: Kuoritut mantelit maistuvat nirsoimmillekin. Hyvät rasvat ja proteiini pitävät nälän loitolla.
 • Itävaltalaiset kurpitsansiemenet: Nämä ovat ravinteikkuudelta ja maultaan aivan eri luokkaa kuin kaupoista yleensä löytyvät kiinalaiset pienet ja haalean väriset kurpitsansiemenet. Sopii sekoitettavaksi inka- tai mulperimarjojen kanssa ns. trail mixiksi.
 • Heraproteiini, vanilja: Proteiinijauheet ovat pitkillä lennoilla helppo tapa nauttia hyvin sulavaa proteiinia. Tarvitset vain vettä ja herkullinen juoma on valmis.
 • Chlorella tabletit: Ruokalusikallinen chlorellaa ylittää päivittäisen raudan sekä kalsiumin tarpeen. Jos nautit lentokoneessa alkoholia, nappaa oheen chlorellaa. Se auttaa poistamaan alkoholia maksasta ja ehkäisee krapulaa.

Nyt haastan sinut ottamaan näistä vinkeistä vähintään kaksi käyttöösi seuraavalla lentomatkalla!

♥ Leeni

FAQs

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun | Leeni Viio? ›

Terveelliset eväsideat lentokoneeseen ja 10 muuta vinkkiä miellyttävämpään lentomatkailuun
 1. Älä lähde tyhjin vatsoin matkaan. ...
 2. Pakkaa lennolle evästä ...
 3. Muista lusikka. ...
 4. Valitse erikoisateria ennakkoon. ...
 5. Pidä minipaasto. ...
 6. Juo vettä ...
 7. Nouse ylös vähintään kerran tunnissa. ...
 8. Minimoi unta häiritsevät tekijät.
Nov 12, 2015

Saako pähkinöitä viedä lentokoneeseen? ›

Lentoyhtiöistä SAS pyytää verkkosivuillaan matkustajia välttämään pähkinöiden tuomista matkustamoon kaikilla lennoilla. Allergikkoja koskeviin varoituksiin tulee suhtautua vakavasti.

Voiko lentokoneessa syödä omia eväitä? ›

Voit tuoda lennolle omia eväitä, kuten voileipiä ja hedelmiä, kunhan noudatat käsimatkatavaroita koskevia turvallisuusmääräyksiä. Huomaathan, ettei ruokaa voi lämmittää lennon aikana.

Mitä eväitä lentokoneeseen? ›

Kaikki välipalat, kuten keksit, leivät, sipsit, karkit ja muu kiinteässä muodossa olevat eväät voit ottaa mukaan turvatarkastuksen läpi. Eväät tulee kuitenkin olla suljetussa pussissa, josta turvatarkastaja voi selkeästi nähdä pussin sisällön. Lennolle ei saa ottaa mukaan kotona valmistettua ruoka-annosta.

Mitä syödä ennen lentoa? ›

Nyrkkisääntönä voi pitää, että ennen lentoa ja lennon aikana kannattaa syödä tasapainoisesti ja terveellisesti suosien hyviä hiilihydraatteja, vähärasvaisia proteiininlähteitä sekä kasvikunnan tuotteita. Paras janojuoma on vesi.

Saako lentokoneessa juoda omia juomia? ›

Omat alkoholijuomat on kielletty lentokoneessa

Kaikkien omien alkoholijuomien juominen on lentokoneessa tiukasti kielletty. Lain mukaan lentokoneessa saa juoda ainoastaan lentoyhtiön tarjoamia tai myymiä alkoholipitoisia juomia.

Saako suklaata viedä lentokoneeseen? ›

Lisäksi tiettyjä esineitä saa kuljettaa vain ruumaan menevänä matkatavarana mutta niitä ei saa ottaa käsimatkatavaroihin tai tuoda koneen matkustamoon.
...
Mitä voi ja ei voi ottaa koneeseen?
Esinekäsimatkatavaroissaruumassa
Ennen turvatarkastusta ostetut juomat alle 100 ml pakkauksissaKYLLÄ *KYLLÄ
16 more rows

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated: 07/08/2023

Views: 5594

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.