Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (2023)

Finlandssvenskar. Eller ja, alla som bor utanför Finlands gränser, kan inte ta del av YLE Areenas utbud. Men det är ingen större fara. Med en kompetent VPN-tjänst kan ni ”lura systemet”, för att därmed låsa upp YLE Areena var ni än befinner er.

YLE Areena, YLE Arenan eller YLE Play (kärt barn har många namn) är tre ord som beskriver exakt samma sak; Finlands Public Service-plattform. Väl där hittar ni filmer, tv-serier, radioprogram, podcastar samt mycket mer. Ni kan även kika på följande tv-kanaler live:

YLE grundades år 1926, och då var det radiosändningar som gällde för hela slanten. Tv-sändningarna tuffade igång först år 1957. Om vi vrider fram klockan till 1969 fanns två tv-kanaler på plats: YLE 1 och YLE 2, och år 1977 sändes alla kanaler i färg.

YLE Areena då? När hoppade de igång egentligen? Svaret är år 2007, samma år som SVT Play öppnade sina portar.

YLE köper in material från stora produktionsbolag, som i sin tur tvingar YLE att sätta upp brasklappar. Filmbolagen kommer med följande ramsor:

Och YLE har tyvärr inte mycket att sätta emot. De måste följa spelreglerna, precis som SVT, Netflix, BBC iPlayer, Viaplay och resten av gänget tvingas göra. Det bästa vore förstås om YLE fick visa alla filmer och tv-serier överallt, men så länge licenssystemet fungerar som det gör tvingas de kompromissa.

Ja, absolut. Det finns inget som säger att YLE inte får låsas upp i utlandet, dvs. utanför Finlands gränser. YLE surnade dock till på VPN-företagen år 2018. Samma år försökte de blockera all VPN-trafik. Men det hade de inget för, de VPN-företag som listas i artikeln klarar fortfarande av att låsa upp YLE precis överallt.

Är programmen textade?

Ja. Många program innehåller finsk text, och ungefär hälften av tv-serierna och filmerna erbjuder ett svenskt textspår.

Gör så här för att låsa upp YLE Areena

Om ni besöker YLE-plattformen från Sverige får ni följande skylt uppkörd i ansiktet:

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (1)

Den säger att YLE är otillgängligt och vill att ni bekräftar att ni bor i Finland (via en Bank-ID-lösning på Soumi.fi). Det är dock rent trams – ni ska inte behöva bekräfta vem ni är bara för att kunna kika på lite YLE-material.

Följ stegen nedan så är ni igång på några minuter:

Steg 1: Teckna er för en VPN-tjänst som klarar av att låsa upp YLE Areena. För att nämna två exempel har både Cyberghost(recension) och OVPN(recension) optimerat sina VPN-servrar för att klara av den bedriften.

Steg 2: Ladda ner en VPN-app för den enhet ni använder er av. Cyberghost erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, såsom Windows, Mac, iOS samt Android – och de fungerar utmärkt.

(Video) Nordic Online Conference: Gender-based Hate, Threat and Harassment on the Internet, 10 June 2021

Steg 3: Logga in i VPN-appen och koppla upp er mot en finsk streamingserver.

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (2)

Steg 4: Besök YLE Areena och skapa ett användarkonto. Om ni använder en VPN behöver ni inte bekräfta att ni bor i Finland.

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (3)

Steg 5: Grattis. YLE Areena är upplåst och ni kan nu strömma hur mycket material ni vill.

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (4)

Bra VPN-alternativ som låser upp allt, inkl. YLE Areena

#1. Cyberghost

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (5)

Cyberghost är ett högpresterande VPN-alternativ som klarar av att låsa upp samtliga tv-plattformar, inklusive YLE Areena.

VPN-företagets största styrka är dess allsidighet. Serverparken är otroligt stor, VPN-apparna är säkra samt lättbegripliga, och kundsupporten gör ett mycket bra jobb. Supportavdelningen har öppet dygnet runt, och dess personal svarar oftast inom 30 sekunder, vilket bör ses som unikt.

Cyberghost har även granskats av fristående säkerhetsföretag, som har kunnat bekräfta att inga känsliga loggar sparas, samt att VPN-apparna är säkra.

Prisläget ser i sin tur mycket bra ut. Det finns förvisso billigare VPN-alternativ på marknaden, men om vi tänker pris kontra prestanda är Cyberghosts VPN-tjänst svårslagen. Utöver det ingår alltid en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar, oavsett vilket VPN-abonnemang ni tecknar er för.

Mer specifikt bör Cyberghost ses som det bästa VPN-alternativet för att kunna låsa upp YLE Areena i Sverige. Och om ni fastnar för dem, teckna er gärna för ett längre abonnemang, för att kunna pressa ner månadsavgiften en smula.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts7
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2. ExpressVPN

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (6)

ExpressVPN är en välkänd och stark VPN-jätte som presterar lika bra som Cyberghost, kanske till och med bättre, men prisläget ser dock inte lika trevligt ut i jämförelse med de prisnivåer som listettan tillämpar.

Vi inleder med att prata mer om ExpressVPN:s styrkor, för att avslutningsvis gnälla lite över prisläget.

VPN-apparna är lättbegripliga samt säkra, serverparken är stor och supportavdelningen har öppet dygnet runt. Utöver det har även ExpressVPN granskats av externa säkerhetsexperter, som kunnat intyga att inga känsliga loggar sparas, samt att VPN-apparna gör det de ska. Dessa typer av säkerhetskontroller bör vara obligatoriska inom VPN-branschen, men i skrivande stund sker de bara på en frivillig basis.

Hur ser det ut på streamingsidan då? Jodå, alla tänkbara tv-plattformar kan låsas upp. Om vi bortser från YLE Areena kan även NRK TV, Viaplay, Netflix, SVT Play, BBC iPlayer och ett flertal ytterligare streamingtjänster överlistas.

Den enda negativa faktorn står prisläget för, som kan uppfattas som något högt. Men då ExpressVPN presterar synnerligen bra inom alla mätbara kategorier bör detta VPN-alternativ ses som ett perfekt val för alla som har råd att lägga en extra slant, för att kunna ta del av en VPN-tjänst som presterar exceptionellt väl.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3. IvacyVPN

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (7)

IvacyVPN är inte särskilt kända i Norden, men det är av mindre betydelse då de presterar bättre än 95 procent av konkurrenterna. Mer specifikt är det främst det låga prisläget som utmärker IvacyVPN från de övriga VPN-alternativen, men presterar även väl inom fler kategorier.

VPN-apparna är enkla att förstå sig på samt säkra, och serverparken stor. Inte lika stor som ExpressVPN:s eller Cyberghosts, men stor nog. Utöver det kan alla tänkbara streamingplattformar överlistas, såsom YLE Areena, NRK TV, Netflix, BBC iPlayer och mer.

Ni kan även installera VPN-tjänsten i routern. Installationsprocessen tar bara någon halvtimme då en välskriven installationsguide finns tillgänglig, samt då supportavdelningen nästan alltid svarar ögonblickligen.

För att sammanfatta läget är IvacyVPN ett starkt VPN-alternativ som bör passa alla med en tight budget, som vill kunna ta del av en bra VPN-tjänst, utan att behöva betala alltför mycket pengar. Den prisskillnad som existerar mellan månad för månad-abonnemanget och det längsta abonnemanget är dock hög, så ni gör rätt i att välja ett längre VPN-abonnemang om ni fastnar för IvacyVPN.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#4. OVPN

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (8)

OVPN är ett helsvenskt VPN-företag, och det märks. Alla guider är skrivna på svenska, många appar har svenska gränssnitt och supportpersonalen pratar svenska.

Det är främst säkerhetsläget som särskiljer OVPN från konkurrenterna. VPN-servrarna är inställda på att inte spara några loggar, och nya transparensrapporter publiceras månatligen, där de bevisar att inga känsliga uppgifter lämnats ut.

OVPN låser dessutom upp nästan alla tv-plattformar, inklusive YLE Areena. BBC iPlayer kan dock inte överlistas i nuläget, men om vi bortser från det lilla tillkortakommandet sköter VPN-företaget sig utomordentligt bra inom denna kategorin.

Några egenutvecklade VPN-appar finns dock inte på plats för iOS och Android. Väl där är det tredjepartsappar som är aktuella, som förvisso är lika säkra i jämförelse med egenutvecklade VPN-appar, men något mer svårinstallerade. Bra installationsguider finns dock på plats vid hjälpsektionen, vilket bör underlätta för nyinvigda VPN-användare.

För att knyta ihop säcken är OVPN är ett bra VPN-alternativ som tillämpar ett humant prisläge, och som sätter ett stort fokus på just anonymiteten. Precis som vanligt sparar ni en slant om ni tecknar er för ett längre VPN-abonnemang, och om ni skulle vara missnöjda ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 10 dagar.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Antal servrar83+ i 13+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts4
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

#5 Surfshark

Så här låser ni upp YLE Areena i Sverige - VPNBasen (9)

Surfshark presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier, men har något svårt att mäta sig med de två toppalternativen, dvs. Cyberghost och ExpressVPN.

VPN-apparna är säkra och lättbegripliga, serverparken är relativt stor och alla tv-plattformar kan låsas upp, inklusive YLE Areena.

Surfshark utmärker sig synnerligen väl inom en aspekt: Ni kan koppla upp hur många enheter ni vill på en och samma gång, vilket bör ses som generöst då nästan alla konkurrenter tillämpar enhetsbegränsningar motsvarande 4 till 8 samtidigt uppkopplade enheter. Ni bör dock inte koppla upp mer än ett 20-tal enheter samtidigt. Om ni gör så är chansen stor att Surfsharks supportavdelning hör av sig och undrar vad som försiggår.

Avslutningsvis bör prisläget beskrivas som fördelaktigt, i synnerhet om ni väljer ett VPN-abonnemang med längre löptid. Mer specifikt bör Surfshark ses som ett prispressat och högpresterande VPN-alternativ, som bör passa nästan alla.

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

Nu har ni fått ta en närmare titt på fem VPN-företag, som alla klarar av att låsa upp YLE Areena, och presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier. Sammanlagt har över 60 VPN-alternativ granskats, och de ovanstående fem VPN-alternativen tillhör det absoluta toppskiktet.

Vad har YLE Areena att erbjuda?

Vi har konstaterat att fyra live-tv-kanaler finns tillgängliga, tillsammans med tv-serier, filmer, dokumentärer och mycket annat. Men ni har inte fått några konkreta exempel, och det problemet tar vi tag i bums.

Tre av de bästa tv-serierna på YLE Areena

Tunn is

IMDb: 5.9
Genre: Drama/Thriller

I Tunn is attackeras ett forskningsfartyg som ligger och puttrar utanför Grönland, och som en konsekvens av det blir det kaos inom den svenska regeringen. I huvudrollerna hittar vi bland annat Lena Endre och Bianca Kronlö.

Serien sänds även på C More, men om ni streamar via YLE Areena behöver ni inte betala ett skvatt.

I Heartbeat, eller Tillbaka till Aidensfield, träffar vi på en engelsk polisman, Nick Rowan, som ska skapa sig ett nytt liv i småstaden Aidensfield. Serien är en riktig långkörare och finns i sammanlagt 18 säsonger (372 avsnitt).

Ni blir dock utan Hollywood-inspirerade biljakter och skottlossningar var femte minut, men trots att så är fallet verkar många gilla serien, som faktiskt är riktigt charmig.

YLE Areena är en av få tv-plattformar som kommit över Doctor Who. Väl där får vi träffa en tidsresande rackare, ”The Doctor”, som reser både fram och tillbaka i sitt rymdskepp, T.A.R.D.I.S. Trots att originalskådespelaren David Tennant hoppat av är serien fortfarande ruskigt populär.

Tänk gärna på att avsnitten ploppar upp och tas ner i väldig fart. Förmodligen då BBC är hårda med sina licensregler.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 09/20/2022

Views: 6041

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.